57049721_2569523056411200_182922532582588416_n.jpg

Cindy De Clercq (1979):

 • Pedagogisch coach (Bachelor Pedagogie van het jonge kind: opvoeding en coaching)

 • Systemisch contextueel counselor in opleiding


email: ouderschap.relaties@gmail.com

tel: 0467/01 47 73

In 2013 besloot ik om op professioneel vlak het roer om te gooien en opnieuw te gaan studeren. Omdat ik heel graag wilde werken met gezinnen koos ik voor de opleiding Pedagogie van het jonge kind. Een opleiding waar opvoeding en coaching centraal staan.
Nog tijdens mijn studies ging ik aan de slag als pedagogisch medewerker in een centrum voor opvoedingsondersteuning en bij De Opvoedingslijn. Geboeid door het systemisch en contextueel gedachtegoed schreef ik me in voor de meerjarige opleiding tot systemisch en contextueel counselor (2019 - 2021).
Zelf ben ik mama van 2 dochters die elk op hun eigen manier en met hun eigen talenten prachtig zijn.

Als counselor/coach vertrek ik vanuit het systemische en contextueel gedachtegoed. Dit wil zeggen dat we tijdens de sessies verder kijken dan het individu op zich. Problemen en situaties worden benaderd als een wisselwerking tussen verschillende personen binnen hun unieke context. We staan stil bij welke betekenis de cliënt aan deze relaties geeft.

Tijdens de sessies maak ik gebruik van gesprekstechnieken en/of creatieve methodieken. Dit in functie van de eigen verwachtingen en doelen en met respect voor het tempo en proces van de cliënt. We staan eveneens stil bij wat goed loopt, waar er krachten/competenties zitten en dit als hefboom voor verandering.

Je kan bij mij terecht voor:

Individuele counseling/coaching
Het leven loopt niet altijd van een leien dakje en vrijwel iedereen krijgt vroeg of laat te maken met moeizame perioden. Perioden waarbij je jezelf of anderen in vraag stelt, je geconfronteerd wordt met moeilijke situaties, te maken krijgt met gezondheidsklachten, last hebt van stress, je niet meer goed voelt op het werk, je een conflict hebt met familieleden,...kortom je bevindt je in een situatie die als pijnlijk, ongemakkelijk of ongewenst kan ervaren worden. Individuele counseling/coaching kan helpen om inzicht te krijgen en mogelijkheden te verkennen om te werken aan herstel en veerkracht, het opnieuw vinden van evenwicht tussen draagkracht en draaglast. Je kan bij mij terecht voor ondersteuning tijdens deze persoonlijke zoektocht.

Gesprekken over ouderschap en opvoeding
Opgroeien gaat gepaard met vallen en opstaan (zowel letterlijk als figuurlijk) maar ook opvoeden gaat niet altijd vanzelf. Soms loop je als ouder tegen vragen, twijfels, zorgen of problemen aan waar je zelf niet meer uitkomt. Counseling/coaching kan helpen de situatie helder te krijgen en om je blik te verruimen of te verleggen. Samen bespreken we de situatie en zoeken we naar een aanpak die werkt voor jou en op maat is van je kind en je gezin. Ik help je om het gedrag van je kind beter te begrijpen en om er (anders?) mee om te gaan. Deze gesprekken zijn er voor ouders (in al hun vormen) met opgroeiende kinderen tussen 0 en 24 jaar.

Mogelijke vragen:

 • verstoorde communicatie met je kind;

 • hoe moet ik omgaan met het gedrag van mijn kind?;

 • mijn kind kreeg een diagnose...wat nu?;

 • opvoedingsverschillen tussen ouders;

 • co-ouderschap, echtscheidingen;

 • nieuw samengestelde gezinnen;

 • alleenstaande ouders;

 • peuterpuberteit;

 • puberteit;

 • balans gezin/werk/vrije tijd;

 • ...

Kindercounseling

Ook kinderen worden soms geconfronteerd met periodes waarin ze het moeilijker hebben, zich minder goed in hun vel voelen en uit balans zijn. Op dit moment kunnen ze een extra steun in de rug gebruiken. Hier kan counseling hulp bieden. Via spel, creatieve technieken en gesprek gaan we samen op zoek naar de obstakels en belemmeringen maar ook naar hulpkanalen, krachten en talenten. Mogelijke onderwerpen zijn:

·         Negatief zelfbeeld;
·         Faalangst;
·         Echtscheiding;
·         Hooggevoeligheid;
·         Moeilijke relatie met een ouder of broer/zus;
·         Sociaal gedrag;
·         Slechte concentratie;
·         Piekeren;
·         Prikkelgevoelig;
·         …

 Kindercounseling is er voor kinderen tussen 4 en 18 jaar. Voor de jongere kinderen (4 t/m 6 jaar) duurt een sessie 45 min. Vanaf 7 jaar duurt een sessie 60 min.

Praktisch

Het eerste contact zal verlopen via telefoon, e-mail of het contactformulier. Tijdens dit contact maken we een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Tijdens het kennismakingsgesprek bespreken we de hulpvraag, doelen en verwachtingen. Op het einde van het traject vindt er een afsluitend gesprek plaats.

Alle gesprekken duren 60 min. en kosten 50 euro.

Alle gesprekken zijn op afspraak en gaan door in de groepspraktijk Het Mercatorhuis, Mercatorstraat 206, 9100 Sint-Niklaas.