Het Mercatorhuis start met conventie psychologische zorg

Psychologe Maartje Verschelden start vanaf juni met de conventie psychologische zorg. Dat wilt zeggen dat de ziekteverzekering een groot deel van de kostprijs van de consultatie gaat betalen, waardoor de cliënt alleen nog maar de opleg moet betalen.

De opleg en dus de kostprijs voor een cliënt van een consultatie is 11 euro. Indien er een verhoogde tegemoetkoming bij de mutualiteit is, is dit 4 euro.
Het eerste gesprek wordt volledig betaald door het RIZIV en is dus 0 euro opleg of gratis voor de cliënt.

Maartje maakt samen met de cliënt een kort verslagje op na de eerste sessie waarin staat wat de moeilijkheden zijn en wat de hulpvraag is. Dit document kan de cliënt bezorgen aan de huisarts, indien hij/zij dat wilt, maar dat hoeft niet. De huisarts kan er dan eventueel nog iets op aanvullen, om ook aan de therapeut door te geven.

De andere therapeuten of coaches van het Mercatorhuis komen voorlopig spijtig genoeg nog niet in aanmerking voor de conventie psychologische zorg, dus dit aanbod is slechts beperkt.

De conventie psychologische zorg loopt voorlopig tot eind 2022, mogelijks wordt dit daarna verlengd. Maartje doet zowel eerste lijns psychologische zorg ( max 8 sessies jaarlijks bij volwassenen en 10 bij kinderen), als gespecialiseerde zorg ( max 20 sessies jaarlijks).

We zijn er met het Mercatorhuis erg blij om dat psychologische zorg zo wat toegankelijker wordt voor iedereen, ook in de privé-praktijk. We hopen dat deze conventie snel nog uitgebreid wordt, ook voor therapeuten die geen psycholoog zijn, en ook voor therapeuten die niet voldoende uren in de privé-praktijk werken, om voor het RIZIV in aanmerking te komen voor de conventie.