Nieuwe medewerker Evelien Lombaert brengt aanbod geweldloze communicatie in het Mercatorhuis

Ik ben Evelien Lombaert. Ik studeerde Pedagogische Wetenschappen aan de UGent. Voor ik kindjes had, dacht ik dat die opleiding me alles had geleerd wat ik hoorde te weten over opvoeding en opgroeien. Niets bleek minder waar…

In 2010 werd ik mama van Hannes, in 2013 kwam Thijs erbij. Op zijn zachtst gezegd daagden ze me uit op mijn kunnen. Ik ervaarde hun gedrag, als ‘lastig’, ‘dwingend’ en ‘afwijkend’. Ik zat letterlijk met mijn handen in mijn haar en merkte dat het opvoeden niet verliep zoals ik het wou, maar ik zag geen andere weg. Ik ging er ook van uit dat het aan hen lag…

Tot ik Marshall Rosenbergs Geweldloze Communicatie ontdekte. Mijn leven veranderde. Ik ontdekte dat ikzelf niet in verbinding was met mijn gevoelens en verlangens. Dàt bleek een van de voorwaarden om onze band te herstellen en verdiepen. Intussen begrijp ik dat mijn kinderen me via hun gedrag uitnodigen om oude pijn uit mijn eigen kindertijd te helen en dichter bij mezelf te komen. Dankzij verschillende fantastische trainers in de Geweldloze Communicatie pakte ik al vele stukjes ‘oud zeer’ in mezelf aan. Ik keek mijn angsten, boosheid, schuld en schaamte diep in de ogen, omarmde de pijn in mezelf en verankerde nieuwe, gezondere overtuigingen die me meer dienen om te groeien naar de beste versie van mezelf. Gelukkig kwam ook Gordon Neufelds visie op hechting op mijn pad. Die gaf me de moed om door te gaan vanuit het vertrouwen dat het nooit te laat is om de verbinding te herstellen. Sinds 2018 schrijf ik over die innerlijke zoektocht en het verdiepen van de band met mijn kinderen op mijn blog Mamamagie: mijn persoonlijk dagboek én mijn eigen therapie. 

Sinds kort voel ik meer en meer dat mijn nieuwe ‘ik’ een missie heeft: zélf bijdragen aan meer verbinding in de wereld. Ik rondde recent mijn jaaropleiding tot trainer in Verbindende Communicatie af en begrijp nu dat het leven dit - via mijn zoontjes - voor mij heeft bedoeld. En alsof het zo hoort te zijn, kreeg ik het voorbije jaar steeds meer vragen om workshops te geven of mensen individueel te begeleiden. Ik overwon mijn eerste “neen” en zei “ja”, het begin van een nieuw avontuur dat nu een ‘thuis’ zoekt. 

Ik volg Het Mercatorhuis al van bij de opstart en ik wist meteen: hier is verbinding geen loos begrip, maar een kernwaarde. Bezielster Maartje en ik bleken elkaar te vinden op vlak van ouderschap, waaruit een warme band ontstond. Dus nu ik een thuis zoek voor mijn kindje, waarheen zou ik anders gaan dan haar plek? Ik voel dat Verbindende Communicatie een meer-waarde kan zijn in het aanbod en de onderlinge samenwerking. Ik kijk ernaar uit om daaraan bij te dragen en in dit huis ook zelf verder te groeien naar wie ik écht ben.

Zin in verbinding met jezelf of je gezin? Ik sta aan je zijde…

Evelien Lombaert

Trainer & Coach Verbindende Communicatie 
Master pedagogische wetenschappen

Evelien2 vierkant.jpg