Sylvie Loots nieuwe psychologe en bemiddelaar in het Mercatorhuis

Ik ben Sylvie Loots, psychologe en bemiddelaar en sinds december zit ik in het Mercatorhuis. Ik hield er altijd al van om naar mensen te luisteren en hen te helpen; twee elementen die mijn nieuwsgierigheid hebben aangewakkerd om psychologie te gaan studeren (2005 – 2010). Tot op heden blijft deze nieuwsgierigheid groeien.

Drie jaar geleden besloot ik de stap te zetten om (gedeeltelijk) als zelfstandig psycholoog aan de slag te gaan in een privépraktijk. Enkele maanden geleden verhuisde ik naar Oost-Vlaanderen en zo kwam ik terecht in Mercatorhuis. Het Mercatorhuis biedt een gevarieerd aanbod aan verschillende disciplines, wat ik als een grote meerwaarde zie. Een eerste kennismaking met coördinator Maartje leidde tot een aangenaam gesprek en al snel bleek dat ook zij enthousiast was. Het Mercatorhuis bleek immers opnieuw op zoek naar een bemiddelaar.

 Ik vind het belangrijk om me als psycholoog verder te blijven bekwamen. Mijn keuze om in 2019 te starten met een opleiding bemiddeling vond al haar oorsprong in het laatste jaar van mijn studie psychologie: toen had mijn masterproef immers als titel: ‘Is scheidingsbemiddeling succesvol voor alle gezinnen?’.

Ik geloof in bemiddeling als methode, omwille van het toekomstgerichte en communicatieherstellende karakter ervan. In een bemiddelingstraject - in het kader van een (echt)scheiding of bij andere familiale conflicten - nodig ik partijen daarom uit om hun eigen verhaal te vertellen, alsook oog te hebben voor en oor te hebben naar dat van de ander.

Ik reik daarbij geen oplossingen aan, maar wel een veilig en vertrouwelijk kader waarbinnen de gesprekken plaatsvinden. De partijen gaan zelf op zoek naar oplossingen waar zij beiden kunnen achterstaan. Vanuit een betrokken en rustige houding bewaak en faciliteer ik dit proces door vragen te stellen, aandachtig te luisteren en te observeren. De uiteindelijke oplossingen en afspraken zijn steeds gedragen door de partijen zelf, wat het toekomstig succes ervan mee bepaalt. Ik kijk er naar uit om naast psychologische begeleiding, ook veel bemiddelingstrajecten te kunnen opstarten.