Vanaf nu is Ellen Waltens de autismecoach van het Mercatorhuis

Met veel enthousiASSme start ik als autismecoach bij het Mercatorhuis. Als maatschappelijk assistent zit het begeleiden en ondersteunen van mensen in mijn DNA. Doordat ik in mijn gezin geconfronteerd werd met autisme, besloot ik om me hierin verder te verdiepen. Doorheen het postgraduaat autismespectrum groeide het idee om -naast mijn gewone werk in het buitengewoon onderwijs- als zelfstandige mensen te begeleiden die geconfronteerd worden met autisme.

 Als autismecoach ga ik heel praktisch aan de slag met de cliënten. Ik leg onder andere uit wat autisme juist is. Nog belangrijker is echter dat we samen aan de slag gaan om het autisme in kaart te brengen. De term ASS, autismespectrum(stoornis), zegt het namelijk zelf. Het is een spectrum. Geen enkele persoon met autisme is hetzelfde. Bij de opstart van de coaching is het dus belangrijk dat ik goed luister naar de cliënt en dat we werken rond wat hij of zij nodig heeft. Tenslotte is ook samenwerken heel belangrijk voor mij: samenwerken met de cliënt, met andere hulpverleners en met de omgeving van de cliënt. Samen weet je namelijk zoveel meer dan alleen.

 Een coaching kan bij de persoon met autisme thuis doorgaan, maar soms is het nét makkelijker om op neutraal terrein met iemand te babbelen. Ik ben dan ook op zoek gegaan naar een uitvalsbasis en die heb ik gevonden bij het Mercatorhuis. Vooral de diversiteit in het team van het Mercatorhuis spreekt me enorm aan.

 Zelf ben ik ook niet in één vakje te stoppen: ik ben heel leergierig en heb zeer uiteenlopende interesses. Deel uitmaken van team Mercatorhuis zal er nog meer toe bijdragen dat ik mijn cliënten met een open blik tegemoet kan treden.