De droom van het Mercatorhuis

De droom van het Mercatorhuis startte lang geleden. Psychotherapie is mijn passie en ik droomde altijd al van een eigen praktijk voor psychotherapie. Drie jaar geleden besloot ik de stap te wagen en thuis te beginnen met een praktijk, naast mijn halftijdse job als zelfstandige bij het infantteam van de kinderpsychiatrie van AZ Nikoloaas. Ik ontdekte dat het ongelofelijk fijn was, je eigen praktijk hebben. Wij hulpverleners hebben dan ook de mooiste job die er bestaat, namelijk even mogen mee leven met het verhaal van iemand anders, mogen binnen kijken in iemands binnenwereld en toeschouwer zijn van de moed die onze cliënten hebben om ons dat te tonen, ondanks vaak veel verdriet en pijnlijke ervaringen.

De privépraktijk groeide razendsnel en al gauw moest ik beginnen zeggen dat er wat wachttijd was. Dat was de moment om te beslissen om er helemaal voor te gaan en me voltijds aan de praktijk te wijden. Er was één ding dat me tegen hield. Ik had een fantastisch team collega's in het infantteam in AZ Nikolaas, bij wie ik heel veel steun kreeg, die me de kracht gaven om de zware verhalen van de cliënten niet altijd alleen te hoeven dragen, die me hielpen om een betere therapeut te zijn. Dat wou ik ook in de privé-praktijk. Als ik er nu eens een groepspraktijk van maakte? Zo ontstond het idee van een co-workingspace waar de nadruk ligt op elkaar steunen en inspireren.

We gingen op zoek naar een pand in Sint-Niklaas en botsten op een vervallen magazijn in de Mercatorstraat, een oude breifabriek. Dicht bij het station, midden in het centrum, naast een bushalte. Blaf architecten zagen er onmiddellijk een grootscheepse verbouwing van een industrieel pand in. We kochten het pand, begonnen met een hele grote verbouwing en op 1 januari 2017 was er één ruimte af en de wachtzaal en kon ik al beginnen. Verbouwen bleek niet echt een passie, eerder veel werk. We werkten verder aan de andere ruimtes en nu is het eindelijk helemaal klaar: 4 consultatieruimtes, een wachtzaal en een keuken/vergaderruimte.

Het leukste gedeelte van het verhaal was zeker de zoektocht naar co-workers. De eerste enthousiasteling in juli 2017 was ex-collega en mijn achterneef Pieterjan Verschelden, jongerencoach. In september startte creatieve therapeute Marian Van Brussel. Zo waren we al met een klein groepje. We werkten hard aan een flyer en aan de website. In december wordt het echt helemaal een groep, want dan starten contextuele therapeute Ingeborg van Mieghem, bemiddelaar Marian De Waele. En in januari komen er nog Hoà Leysen, creatieve therapeute en verliescounselor, Geertje Walraevens relatietherapeute, An Lambert, ACT therapeute en Elke Peirsman, kindertherapeute bij. Met elke nieuwe co-worker die er bij komt groeit de inspiratie en de energie. We hebben er heel veel zin in.

Maartje Verschelden