Pieterjans verhaal binnen het Mercatorhuis

Ik ben Pieterjan Verschelden, jongerencoach en trots teamlid van het Mercatorhuis. Aangename kennismaking en welkom bij mijn verhaal. Ik neem jullie graag mee op de tocht die ik maakte richting het Mercatorhuis. Voor mij een belangrijk deel van mijn leven dus ik moet eerlijk toegeven dat ik het best wel spannend vind om jullie wat meer hierover te vertellen.

Ik zal beginnen bij het begin. Ik werd geboren uit 2 fantastische mensen met elk hun gebreken die me tot op heden ten volle steunen waar ik het nodig heb. Ik groeide op als oudste van 4 broers. Ik ging op kot in Gent, leerde voor mezelf zorgen en studeerde af als psychiatrisch verpleegkundige. Mijn professionele carrière begon ik op de kinder- en jeugdpsychiatrie van het AZ Nikolaas. Ik startte op de crisisafdeling, waar ik nu nog steeds aan de slag ben als leefgroepverantwoordelijke. Ik kwam in een fantastisch team terecht dat me nog steeds triggert om te groeien naar de persoon die ik wil zijn.

Vanuit mijn dagelijkse werken met jongeren binnen deze setting ben ik het postgraduaat ‘inspirerend coachen’ gaan volgen. Langs de ene kant om jongeren beter te kunnen ondersteunen op een zeer moeilijk moment in hun leven. Ik wilde hen het beste van mezelf geven, omdat ik vind dat ze dit verdienen en omdat ik voel dat ze dit zo hard nodig hebben. Langs de andere kant deed ik het ook voor mezelf. Ik voelde dat ik meer wou kunnen, breder wilde denken en nog niet klaar was met leren. Ik voelde dat ik wilde blijven leren omdat ik wist dat er nog veel in mij zat wat ik nog niet gebruikte.

Die groei kwam er tijdens mijn opleiding tot coach. Als een soort wildgroei kreeg ik de coachingsmicrobe te pakken. Ik leerde om het beste uit mezelf en een ander te halen. Ik voelde dat ik meer energie kreeg door zelf stappen te zetten in mijn leven en anderen hielp om hun doelen te bereiken.

Mijn verhaal binnen het Mercatorhuis begon toen ik met Maartje aan de praat raakte over de opleiding die ik volgde. Vol enthousiasme vertelde ik wat coaching voor mij betekende. Ik vertelde haar dat ik energie kreeg van anderen te helpen groeien. We vonden elkaar in onze visie rond de houding die we aannemen naar cliënten toe: Met respect voor wie de cliënt is op zoek gaan naar wat werkt. Niet vertrekkend vanuit een eigen deskundigheid, maar vanuit de krachten van de ander. Toen Maartje me de vraag stelde om mee in de praktijk te stappen, twijfelde ik niet.

Nu wil ik hetzelfde doen voor anderen. Ik wil hun als coach helpen groeien naar wie ze willen zijn.

Binnen het Mercatorhuis probeer ik de balans te zoeken tussen zelf blijven groeien, anderen helpen groeien en samen met de rest van het team het Mercatorhuis te laten groeien tot een plek waar iedereen die door de deur stapt zich geholpen, ondersteund en vooral gerespecteerd voelt. Mijn verhaal binnen het Mercatorhuis is net begonnen, het belooft een boeiende en leerrijke tocht te worden.

Pieterjan Verschelden