Relatietherapeuten Mercatorhuis gepassioneerd door emotionally focused therapy

De twee relatietherapeuten van het Mercatorhuis hebben een nieuwe gemeenschappelijke passie: Emotionnaly Focused Therapy of EFT voor koppels. Contextuele therapeute Ingeborg Van Mieghem werd er helemaal door gebeten tijdens de externship die ze dit jaar volgde bij EFT Belgium. Relatie-en gezinstherapeute Maartje Verschelden volgde dezelfde opleiding vorig jaar en start in september met de vervolgopleiding core skills.

EFT is een methode die vertrekt vanuit het experiëntiële gedachtengoed van Rogers en verder ontwikkeld werd voor koppels door Sue Johnson. Sue Johnson en collega’s voegden er het hechtingsperspectief aan toe. Bij EFT voor koppels gaan we de hechtingsrelatie tussen de partners versterken en herstellen. We helpen hen om echt te luisteren naar elkaar en daardoor terug in verbinding te gaan met elkaar. Dat doen we door natuurlijk zelf ook echt te luisteren naar hen en verbinding te vinden met hen.

De therapie heet Emotion Focused omdat we op zoek gaan naar de zachte, primaire emoties in het koppel. Partners tonen elkaar vaak hun secundaire emoties: boosheid, irritatie, frustratie. Wij brengen hen terug in contact met hun primaire emoties: angst om elkaar te verliezen, angst dat de andere je minder belangrijk vindt, verdriet om verloren contact.

Alle koppels raken regelmatig verstrikt in destructieve patronen waarbij je elkaars gedrag versterkt, ook al wil je het net veranderen. Zo kennen velen het patroon waarbij de ene partner veel praat en de andere partner veel zwijgt, wat aanklagen tegenover vermijden kan worden en op den duur zelfs stalken tegenover weglopen. In EFT helpen we koppels om emotioneel terug in contact te komen met elkaar en zo deze patronen te kunnen verbreken.

Wil je meer weten over EFT? Lees dan het fijne boek ‘ Ik zie u graag, hoe blijf je gelukkig in je relatie’ van Lieven Migerode of ‘Houd me vast’ van Sue Johnson.

https___cache1.deslegte.nl_images_cached_resample_jpg_data_uploads_413_640_cms_visual_317298.jpg_1442203431000_413x640.jpg